Het Gildeleren heeft uiteindelijk geresulteerd in een vakgerichte (praktijk)opleiding. De OFGV heeft in samenwerking met 7 andere omgevingsdiensten en ODNL deze opleiding ontwikkeld. Inmiddels lopen bij meerdere omgevingsdiensten, waaronder de OFGV, pilots met zowel trainees als nieuwe medewerkers.
Het uitvoeren van toezicht en handhaving blijkt in de praktijk zeer uiteenlopend en divers. Naast inhoudelijke kennis is het daarom van belang om ook praktijk ervaring op te doen en werkwijzen met elkaar af te stemmen. Daarbij streven omgevingsdiensten naar meer uniformiteit en standaardisering binnen toezicht en handhaving. Dit komt de kwaliteit van toezicht en handhaving ten goede. Ook is binnen het werkveld sprake van vergrijzing. De kennis, kunde en ervaring die bij veel senioren aanwezig is willen we daarom optimaal benutten en gebruiken. De senioren uit het werkveld (meesters) worden dan ook ingezet om anderen (leerlingen) het vak in de praktijk te leren.
De vakopleiding omgevingskunde T&H is zoals hierboven vermeld gericht op leren in de praktijk. Medewerkers kunnen instromen als ze van school komen of vanuit een andere branch bij de OFGV komen werken. De opleiding duurt ongeveer 2 jaar. Op basis van kennis en ervaring kan iemand er korter of langer over doen. Het eerste jaar gaat voornamelijk om oriëntatie en ontwikkeling. Naast het meelopen in de praktijk komen ook een aantal vaste basisonderwerpen aan bod door middel van trainingen. Het tweede jaar gaat over verdieping op specialisaties op MBO+/HBO niveau. Deze fase van de opleiding moet nog worden doorontwikkeld.
Om deze praktijkopleiding in theorie te ondersteunen is er onder andere een basiscursus trainees & young professionals ontwikkeld. Meer informatie over en inschrijven voor deze cursus kunt u vinden op onze site: cursus trainees & young professionals.
De opleiding wordt afgesloten met een officieel en onafhankelijk afgenomen praktijkexamen op locatie. De nadruk ligt daarbij op het uitvoeren van het werk in de praktijk (competenties). Bij het goed doorlopen van het examen volgt een diploma/certificaat. De eerste medewerkers hebben inmiddels hun certificaat ontvangen.
Iedere medewerker wordt tijdens zijn/haar opleiding gekoppeld aan een vaste, interne coach. Daarnaast zijn er collega’s beschikbaar als praktijkbegeleider. Ze bieden ondersteuning in de vorm van meekijken, intervisie of coaching.
Wil je meer weten over deze opleiding?Of ken je mensen die wellicht geïnteresseerd zijn neem dan contact op met a.van.den.hoek@ofgv.nl of opleidingen@ofgv.nl voor meer informatie.